Cand se produce divortul emotional si cum il putem evita?

It's only fair to share...Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someone

A face sa functioneze o relatie pe termen lung nu este deloc simplu, deoarece avem nevoie de a mentine echilibrul intre individual (,,eu”) si impreuna (,,noi”). Fortele care actioneaza tragand in ambele directii sunt foarte puternice. Pe de o parte, vrem sa fim indivizi separati, independenti, persoane autosuficiente si de sine statatoare; pe de alta parte, cautam senzatia de a fi conectati, de a fi intimi cu cineva, de a apartine unei familii sau unui grup. Daca un cuplu isi pierde echilibrul, in oricare dintre directii, apare o problema.

 

Ce se intampla daca intr-o relatie nu exista suficient ,,NOI”?

 

Rezultatul poate fi un caz de ,,DIVORT EMOTIONAL”. Doi oameni pot sfarsi singuri si izlolati intr-o casatorie din care a ramas numai casa, forma, in care ei nu mai impartasesc sentimente personale si experiente. Cand ,,forta de separare” prevaleaza, unul sau ambii parteneri pot exprima o atutudine de tipul ,,nu am nevoie de tine”. Iata o pozitie departe de a fi autonoma! In relatie poate sa existe o cantitate neglijabila de cearta, dar poate exista si prea putina apropiere.

Ce se intampla atunci cand nu exista suficient ,,eu” in relatia noastra?

In acest caz, ne sacrificam identitatea clara si separata, precum si senzatia de responsabilitate pentru propria viata si control asupra ei. Cand ,,forta de coeziune” prevaleaza, se cheltuie multa energie in incercarea de ,,a fi prezent” pentru celalat si de a-l face sa gandeasca sau sa se comporte altfel. In loc sa ne simtim responsabili pentru propriul sine, tindem sa ne simtim responsabili pentru starea de bine emotional al celuilalt si il facem responsabil pentru starea noastra de bine. Cand se pune in miscare acsta inversare a responsabilitatii individuale, fiecare partener poate devenii foarte reactiv emotional la ceea ce spune si face celalat si pot avea loc o multime de certuri si invinovatiri.

[…]

Noi toti avem nevoie atat de ,,eu” cat si de ,,noi”, care se hranesc recipropc si confera sens unul altuia. Nu exista o formula pentru cantitatea ,,corecta” de separare si de apropiere pentru toate cuplurile sau nici macar pentru acelasi cuplu, de-a lungul timpului. Fiecare membru al cupluluitmonitorizeaza constant echilibrul acestor doua forte, facand mutari in mod automat si inconstient pentru a restabili un grad mai mare de separare (atunci cand se instaleaza anxietatea legata de fuziune) sau un grad mai mare de coeziune (atunci cand se instaleaza anxietatea de separare).

Intr-un cuplu, echilibrul acestor forte este in continua transformare.

Harriet Lerner in Dansul Furiei (poti gasi cartea aici).

CITESTE si articolul despre cele 5 niveluri ale comunicarii intime si pragul divortului

Iti doresc sa gasesti cu bucurie si usurinta echilibrul de care ai nevoie!

It's only fair to share...Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someone
, by : Psih. Claudia-Florentina Marinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + nine =